Opinto.net

Opinto.net

Sivut liittyvät Uskonnon verkot -kirjasarjaan. Palaa Opinto.netin pääsivulle. Ohjeita tehtäviin vastaamiseen.


Opinto.net

Etusivu | Uskonto ja maailmankatsomus | Maailmanuskonnot | Kirkkohistoria | Uskonto Suomessa
| Kirkkokunnat | Raamattu | Etiikka | Kirja | Opettajalle


Kuvia Kiinasta

Kielletty kaupunki, Peking



Yleistä Kiina

Taivaallisen rauhan aukio, Peking

Kielletty kaupunki, Peking

Taivaan temppeli, Peking

Muita kuvia Kiinasta

Elämää Kiinassa

Shanghai

Kweilinin vuoristo

Kiinan muuri

Keisari Qin hauta

Keisarillinen kesäpalatsi, Peking


Verkkopolku.com
Opintoverkko 3
Extra.opintoverkko.fi

Keisarien kielletty kaupunki Pekingissä

Kielletty kaupunki

Pekingin kaupunki perustettiin noin 4 000 vuotta sitten. Aina 1200-luvulle saakka kaupunki oli yksi kuudesta keisarillisesta kaupungista, mutta tästä eteenpäin Pekingin asema nousi korkeimmaksi. Pekingiin syntyi keisarien Kielletty kaupunki, joka eristettiin tavalliselta väeltä 12 metriä korkeilla muureilla. Kielletty kaupunki oli viiden vuosisadan ajan kiistämättömän vallan salattu paikka Pekingin keskellä. Korkeiden muurien ympäröimällä alueella on palatseja, joissa oli yhteensä noin 9 000 huonetta, puutarhoja ja temppeleitä. Kielletyn kaupungin kultaaikaa oli Ming- ja Qing-dynastioiden ajat.

Kielletty kaupunki jakautuu ulko- ja sisäkaupunkiin. Sisäkaupungissa eli noin 5 000 henkilöä keisarin hovissa, heidän elämänsä oli hyvin säädeltyä. Sisäkaupungin tärkeimmät paikat olivat temppelit keisarin, taivaan pojan, kunniaksi. Keisaria kannettiin kantotuolissa, hänen edellään soitettiin kultaisia kelloja ja poltettiin suitsukkeita. Kolme temppeliä ovat korkeimman, täydellisimmän ja suojaisan sopusoinnun salit. Numeromystiikka on tärkeää Kiinan vanhassa keisarikultissa, luvut 3 ja 5 ovat hyviä numeroita, joiden mukaan tehtiin alueen puistot, talojen ovat ja pihat.

Mao syrjäytti viimeisen keisarin vuonna 1924, hän eli loppuikänsä puutarhurina (kuoli 1980-luvulla). Nykyisin Kielletyssä kaupungissa pidetään Kiinan valtion tapahtumia.

Kohde on valittu Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1987.

Esitemppeli

Keltaista väriä saivat käyttää vain keisarillisen perheen jäsenet, ja keltainen väri portissa kertoo keisarin alueen alkavan

Ylimmän harmonian halli




Tulosta tämä sivu / Print this page

© Kiina.opintonet
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003